ЗНМ бара итна оставка од директорот Рамадани кој упати груби навреди и омаловажувања до новинарката на МКД

Здружението на новинари на Македонија ЗНМ бара итна оставка од директорот на топланата Скопје Север, Куштрим Рамадани, поради грубите навреди кои тој ги упати до новинарката Катерина Додевска од порталот МКД.мк. ЗНМ го осудува ваквиот однос кон новинарите и ѝ нуди бесплатна правна помош за застапување на суд на новинарката.

Еве што напиша здружението во реакцијата:

„Наместо одговор на легитимно поставено новинарско прашање за работата на топланата Скопје, Север, директорот Куштрим Рамадани упати груби навреди и омаловажувања кон новинарката Катерина Додевска од МКД.мк. Во телефонски разговор помеѓу колешката Додевска и директорот Рамадани, поврзан со тема околу дозволите на оваа топлана, Рамадани на груб начин со недоличен речник ја пцуе новинарката со зборовите Пи*ка ти материна… матер ти е*ам!

ЗНМ алармира дека ваков однос кон новинарите и медиумските работници од страна на одговорни лица е недозволив и непримерен. Лична пресметка со новинарите или медиумските работници во ниту еден случај не може да биде оправдана и затоа овој однос може да води кон самоцензура. Ваквиот однос претставува и притисок на слободата на информирањето на јавноста и загрозување на јавниот интерес.

Директорот Рамадани исто така, според разговорот објавен на Мкд.мк, се заканува со тужба на новинарката Додевска без никаква основана причина што дополнително говори за нискиот капацитет за професионална комуникација.

ЗНМ стои на располагање на колешката Додевска за бесплатна правна помош и за застапување на суд во врска со овој случај“, се вели во соопштението.