Зошто „валканиот разговор“ за време на секс може да биде многу возбудлив?

На многумина им е привлечен „валканиот разговор“ и кај нив буди возбуда. Всушност, истражувањата покажаа дека оние кои соопштуваат задоволство за време на секс имаат поголема веројатност да доживеат сексуално задоволство од оние кои не го прават тоа.
Што точно е тоа во врска со еротскиот разговор што толку многу луѓе ги возбудува?

Подолу објаснуваме зошто зборувањето може да биде толку секси – плус седум совети како да зборувате валкано без да се чувствувате непријатно.

Покрај тоа што е непобитно возбудлив, валканиот разговор е привлечен и за нашиот мозок и за нашите тела. Понатаму, внесува дополнително чувство во односите, односно слухот, што го стимулира мозокот на начин што го надминува самиот допир.

Има прилично обемна невронаука зад тоа како и зошто се случува ова. Нашите мозоци се наводно нашите најмоќни полови органи и нашите најприемливи ерогени зони. Еротските дијалози ни помагаат да ги вокализираме нашите фантазии така што ни дозволуваат да се преправаме дека сме некој друг, во извесна смисла. Споделувањето на нашите желби може да помогне во зајакнувањето на интимните врски и довербата. За време на валкани разговори кажуваме работи кои би биле сосема несоодветни во други социјални ситуации. Во основа, постои одредено ниво на леснотија кога чувствуваме слобода да ги изразиме работите што сме научени да ги потиснуваме.

Иако самиот јазик и отвореноста со која се зборува е она што го прави валканиот разговор возбудлив, сепак се случува да ги натера луѓето да се чувствуваат непријатно. Сепак, оваа непријатност е само одраз на фактот дека тие немаат искуство да ги кажуваат работите гласно, без филтер. Сепак, практиката прави совршена.

Не сте сигурни како да започнете валкани разговори? Еве седум совети како да започнете.

Нека биде едноставно

Валканите разговори не мора да бидат претерано разработени – само започнете се со тоа што точно ќе кажете што се случува или што сакате да се случи. Започнете ги речениците со фрази како „Посакувам“ или „Сакам.“ На пример, „Сакам да ги почувствувам твоите усни на мојот врат“.

Ласкајте, но направете го тоа секси

Ласкањето ќе ве однесе…секаде, барем со луѓе кои уживаат да добиваат вербални комплименти за време на сексот. Потврдете кога нешто се чувствува добро или кога нешто ви се допаѓа.

Можете да го прашате вашиот партнер дали сака да слуша опис на неговото тело. На пример, дали сака да слушне придавки како меки, силни и секси.

Најдете ја вашата инспирација каде било

Можете да најдете инспирација во реклами за парфеми, музика, филмови, книги, ТВ емисии – во основа каде и да посакате.

Ако сте нови за валкани разговори, не потпирајте се на дијалози од порнографија, бидејќи тоа може да го шокира вашиот партнер и да го „отфрли од такт“. Преминот од тивок секс кон валкани разговори нека биде постепен и умерен.

Читајте му еротика гласно на вашиот партнер

Можете дури и да читате сцени од романтични и еротски романи на вашиот партнер за да ви помогне да почнете да користите лош јазик. Ова ќе ви помогне полесно да се движите во разговорот, а ако нешто ви прави непријатност, знаете дека чувството не доаѓа од вашата имагинација, па затоа има помал емотивен ризик.

Вклучете ги вашите пет сетила

Дали ви се допаѓа вкусот на вашиот партнер? Кажи му-ѝ. Дали звуците на вашиот партнер ве возбудуваат? Шепнете им го на уво. Ослонувањето на сите ваши сетила може да помогне да се обезбеди инспирација за вашиот валкан разговор. Може да биде стимулативно да му кажете на вашиот партнер каде сакате да го вкусите и мирисате и како сакате да го гледате.

Поставувајте прашања

Ова е исто така одличен начин да добиете согласност и одобрение од партнерот за валкани разговори. Прашајте работи како „Дали ви се допаѓа тоа?“, „Како се чувствувате?“ или „Дали сакате повеќе?”.

Смејте се
Не грижете се дека ќе станете блесави. Сексот треба да биде разигран. Треба да престанете да си вршите притисок за време на сексот, да се опуштите и да се смеете доколку чувствувате потреба.