Зошто жените се пораѓаат на грб? Причината ќе ве изненади

Докажано е дека лежењето на грб го продолжува породувањето, но повеќето жени раѓаат бебиња лежејќи на грб. Зошто? Главен виновник за ова е францускиот крал Луј XIV.

Професорката Лорен Дандс објасни во „Американски журнал за јавно здравје“ дека до пред 200 години, најчеста била исправената положба. Сепак, кралот Луј XIV сакал да гледа како неговите сопруги раѓаат деца.

„Луис уживаше да гледа како жените се породуваат. Тој бил фрустриран што не можел да го гледа породувањето кога се случило на стол наменет за таа цел. Затоа инсистираше жените да лежат на грб и машки бабици да присуствуваат на породувањето“, напишал професорот Дандес.

Луј XIV. имал 22 деца, а неговото однесување и постапки се одразиле на населението. Оттогаш, оваа поза стана доминантна и покрај нејзините недостатоци. Во западните култури и денес се користи, пренесува Index.hr.