среда, 26 јули 2017  |  Вести денес: 0

„Дејли стар“: Во БиХ се перат парите за финансирање на џихадистите

„Дејли стар“ во неделата објави дека е многу лесно да се разоткријат сомнителните фиансиски текови преку социјалните мрежи.

islamisti44

Поврзани вести

Парите кои се собираат во џамиите во Велика Британија се користат за финансирање на терористите од Исламската Држава, а перењето на тие пари се врши преу сметка во Босна и Херцеговина, наведува британскиот „Дејли стар“.

„Дејли стар“ во неделата објави дека е многу лесно да се разоткријат сомнителните фиансиски текови преку социјалните мрежи.

На новинарот на овој весник, преку чет му е кажано дека донираните пари преку БиХ се испраќаат на милитантите во Блискиот исток.  За донацијата, наводно, се контактирал извесен Исо Амрики кој на социјалните мрежи се претстваува под името „HoneyNtea” и „Wolf Raised”.

Кога тој го направил тоа, Амрики му кажал дека многу пари за ИД се собираат во џамиите во Велика Британија.

Тој му дал и совет уплатите да се вршат директно преку мрежата за трансфер на пари „Moneygram“ во БиХ „бидејќи тоа е најсигурен начин“, пишува „Дејли стар“.

Најчитани вести