Македонија

Над 8.600 домашни и странски набљудувачи ќе ги следат претседателските избори

Над 8.600 домашни и странски набљудувачи ќе ги следат претседателските избори

Вкупно 8.325 домашни и 326 странски набљудувачи, како и 222 преведувачи ќе ги следат претстојните претседателски избори во земјава.

Според податоците од веб-страницата на Државната изборна комисија, невладината организација МОСТ акредитирала 1.790 набљудувачи, Здружението за хуманитарни активности СИНЕРГИЈА 4.970, Здружението на граѓани за демократизација и подигнување на колективната свест „Движење ВЕПРО“ 1.500, ЦИВИЛ-Центар за слобода 50 набљудувачи, Здружението на граѓани-Центар за развој на медиумите – Скопје девет и Македонскиот Центар за култура и развој шест набљудувачи.

Мисијата на ОБСЕ/ОДИХР акредитирала 41 набљудувач, ОБСЕ 91 набљудувач, Парламентарното собрание на Советот на Европа 21, ЕУ – 27 набљудувачи, амбасадите на САД – 27 набљудувачи, на Шведска 13, на Италија 12, на Турција – 11, на Франција осум, на Бугарија и Холандија  по шест, на Косово – пет, на Словенија – четворица, на Полска, на Грција, на Австрија и на Шпанија по тројца, на Хрватска, на Кина и на Словачка по двајца набљудувачи, на Германија, Катар, Црна Гора и Србија по еден набљудувач и на Данската оганизација СИЛБА и Асоцијацијата за напредок едукација и лобирање НЕЛ – 31 набљудувач.

За следење на утрешните избори акредитирани се триесетина странски новинари од пет медиуми.