Балкан

Аврамопулос: Во Грција може да пристигнат уште 100.000 мигранти

Аврамопулос: Во Грција може да пристигнат уште 100.000 мигранти
Аврамопулос: Во Грција може да пристигнат уште 100.000 мигранти
Во Грција до крајот на месецот можат да пристигнат уше 100.000 мигранти, предупреди комесарот на Европска унија за миграција Димитрис Аврамопулос, пред самитот ЕУ-Турција на кој се очекува решавање на мигрантската криза.

Тој на прес-конференција во Атина посочи дека е потребно да се сменат правилата за азил за да се намали тензијатга.

Во Грција во моментот има над 30.000 бегалци.

– За неколку недели ЕУ ќе најави ревизија на правилата за азил за да се обезбеди праведна дистрибуција на товарот и одговорноста, посочи Аварамопулос.

На утрешниот самит во Брисел се очекува да биде извршен притисок врз Турција да прими повеќе економски мигрантии од Грција и да го намали бранот бегалци кои во Европа пристигнуваат преку Егејско Море.