петок, 18 август 2017  |  Вести денес: 19

Archive: Економија Subscribe to Економија

zemjodelie

Македонија губи 20 отсто од земјоделското производство поради несоодветно складирање

До 20 отсто годишно достигнуваат загубите во македонското земјоделство поради несоодветното складирање, покажува последната анализа на ораганизацијата Рурална коалиција. Во светски рамки, овој тип...
vlada sednica sekerinska

Покрај зголемувањето на даноците, ќе поскапува и струјата

Законот за енергетика да биде меѓу приоритетните, препорача Владата на седницата од вторникот, а овој закон повеќепати беше одложуван од претходната влада, токму со цел да спречуви поскапувањето цената...
vvcedws

Министерството за финансии ја задолжи Македонија за 43,93 милиони евра

Министерството за финансии на аукцијата во вторникот издаде државни хартии од вредност во износ од 2,701 милијарди денари или 43,93 милиони евра. „Станува збор за 12-месечни државни записи во износ од 1,741...
feni-industrie

Кабинетот на Анѓушев ја потврди средбата со претставници на „Фени“ и „Усје“

Претставници од Кабинетот на Заменикот на претседателот на Владата на Р.Македонија задолжен за економски прашања одржаа работен состанок со претставници од компаниите „Фени индустри“ и „Усје“...
agjusev-zaev

„Усје“ и „Фени“ ќе го увезуваат загадувачот нафтен кокс без акцизи, со амин на владата на Заев

Владата на Зоран Заев е расположена да дозволи увоз на нафтен кокс без плаќање на акцизни давачки, а на барање на компаниите „Титан Цементарница Усје“ и „Фени Индустри“, дознава Нетпрес. Нашите извори...
darko dimovski ssm

Новото раководство во ССМ забранува влез на поединци

Според практиката на новата власт, назначениот а не изгласаниот во редовна процедура лидер на Сојузот на синдикати на Македонија, Дарко Димовски, откако го презема ССМ веднаш почна на сила да става...
pole dalnovod

Апел на ЕВН Македонија до земјоделците: Внимателно при земјоделските активности под далноводите

ЕВН Македонија ги повикува земјоделците на внимателно ракување со земјоделската механизација и опрема во близина на далноводите од дистрибутивната мрежа. Особено внимателни треба да бидат додека...
skopski-aerodrom-top-lista-novo-02

„Аеродроми на Македонија“ доби нов директор

Виктор Петрушевски, член на Ивршниот одбор на СДСМ е назначен за нов генерален директор на Акционерско друштво за аеродромски услуги „Аеродроми на Македонија“ во државна сопственост Скопје. Според...
hristoijan delev zadolzuvanje

Делев: Расипничката влада на СДСМ утре ќе ја задолжи државата и граѓаните за нови 44,7 милиони евра

Неодговорниот и некомпетентен министер за задолжување на СДС Драган Тевдовски распиша нова аукција на државни хартии од вредност. СДС продолжува со расипничкото однесување со парите на граѓаните...
turizam

Во јуни раст на бројот на туристите и ноќевањата

Во Македонија во јуни годинава се регистрирани 84.778 туристи кои оствариле 197.016 ноќевања, што е за 18,1 отсто повеќе туристи и за 14,6 отсто повеќе ноќевања во споредба со истиот месец минатата 2016 година. Според...
vvcedws

Ново задолжување за дополнителни 44,6 милиони евра на домашниот пазар

Иако министерот за финансии Драган Тевдовски најави дека ќе ја намали фреквенцијата на одржување на аукции на државни хартии од вредност, за во вторник е закажана нова аукција со која државата планира...
ivanov-8

Иванов го потпиша ребалансот на Буџетот

Претседателот на Република Македониј,а Ѓоргe Иванов вчера, во рамки на законскиот рок, го потпиша ребалансот на Буџетот, потврдија за МИА од Кабинетот на претседателот. Ребалансот на буџетот беше изгласан...
20170810231002

Скопски саем има нов газда

Словенците си заминаа од Скопски саем. Гвидо Омладиќ, сопственикот на ЕРА Велење и Пилон Самобор, ги продаде своите удели во компанијата. Нов газда на Скопски саем е компанијата Кардфинанс ДООЕЛ од...
batrovci

Заврши царинската војна, Хрватска ги намали таксите и за македонските земјоделски продукти

Министерството за земјоделие на Хрватска ги намалило замјоделксите производи од 270 на 12,6 евар се наведува во Правилникот за инспекциски надзор и конрола за усогласеноста на овошјето и земјоделето...
jajca-640x396

АХВ: Во Македонија не се увезени конзумни јајца од Холандија

Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ) информира дека во Република Македонија нема увоз на конзумни јајца од Холандија за кои Европската комисија предупреди дека дел од количините пласирани во...

Најчитани вести