Магазин

Еве како да преживеете инфаркт

Еве како да преживеете инфаркт

Секој може да преживее инфаркт додека не стигне Брзата помош само ако ја направи оваа работа.

Повеќето луѓе кога доживуваат срцев удар се без помош, лицето чие срце чука неправилно и почнува да се чувствува лошо има само околу десет секунди пред да ја загуби свеста.

Меѓутоа, овие личности можат да си помогнат така што ќе кашлаат, енергично и постојано. Треба да се земе длабок воздух пред секое кашлање, а кашлицата мора да биде длабока и продолжена. Вдишувањето и кашлицата мораат да се повторуваат секои 2 секунди без престан додека не стигне помошта, или додека не се почуствува дека срцето повторно чука нормално.

Длабокото дишење внесува кисород во белите дробови, а кашлицата ја одржува циркулацијата во крвта.

На овој начин жртвите на срцевиот удар можат да стигнат до болница.