понеделник, 24 јули 2017  |  Вести денес: 80

Фидел Кастро: Умирам, ама идејата мора да остане!

kastro

Последни вести

Поранешниот кубански претседател Фидел Кастро (89) се појави на затворањето на конгресот на Комунистичката партија на Куба.

На Конгресот неговиот брат Раул повторно е избран за преседател на Партијата во следните пет години, јавија кубанските медиуми.

Таткото на кубанската револуција Фидел Кастро,  во кусиот говор изјавил дека наскоро ќе умре и ги повика членовите на партијата да помогнат идејата да опстане.

– Наскоро ќе наполнам 90 години. Ќе завршам како и сите други. Но, идеите на кубанските комунисти ќе останат како доказ на оваа планета, дека ако се работи со жар и достоинство, може да се произведат материјални и културни добра кои им се потребни на луѓето, и мора, без прекин да се бориме за тоа да го оствариме – изјави Кастро, кој на Конгресот дошол облечен во тренерки.

Најчитани вести