Македонија

На полноќ завршува увидот во Избирачкиот список за парламентарните избори

На полноќ завршува увидот во Избирачкиот список за парламентарните избори

На полноќ завршува јавниот увид во Избирачкиот список за предвремените парламентарни избори и за пријавување за гласање на македонските државјани што работат и престојуваат во странство.

Преку веб-страната на ДИК,  увид во Избирачкиот список до петокот направиле 27.000 граѓани.

ДИК најдоцна на 4 април го доставува избирачкиот список до политичките партии, кои имаат рок од пет дена до Комисијата да достават барања за запишување, дополнување и бришење на податоци. ДИК треба да го потпише заклучениот Избирачкиот список најдоцна до 17 април.

Кампањата за предвремените парламентарни избори започнува на 5 април а истите ќе се одржат на 27 април, на вториот круг од изборите за шеф на државата. Поради првиот круг од претседателските избори кампањата ќе биде прекината на 12 и на 13 април.