Македонија

Од утре бездомници ќе можат да престојуваат во прифатилиштето во Момин Поток

Од утре бездомници ќе можат да престојуваат во прифатилиштето во Момин Поток

Црвениот крст на Град Скопје утре ќе го отвори привременото прифатилиште за бездомници во Момин Поток.

– Следејќи ги најавите за студениот бран во наредниот период,  Црвен крст на град Скопје ќе го отвори Привременото прифатилиште за бездомници кое има капацитет да смести 20 лица во исто време. Бездомниците веќе од утре па се до недела ќе може да престојуваат во прифатилиштето во Момин поток, а понатака ќе ги следиме пропораките во однос на временските услови, се вели во денешното соопштение од Црвениот крст на Република Македонија.

Оттаму информираат дека за лицата ќе бидат обезбедени и дополнителни оброци и оти во целата активност ќе бидат вклучени повеќе од 30 волонтери и професионалци.

– На терен ќе функционираат и мобилни тимови за да може полесно да ја следиме ситуацијата на терен и дојавите од граѓаните, се додава во соопштението.

Традиционалните активности кои ги добиваат во пунктот како облека, храна, хигиенски и берберски услуги, медикаменти продолжуваат на редовна основа.