Магазин

Откриена тајна: На погребот на Тито, во ковчегот не бил Маршалот, туку песок!

Откриена тајна: На погребот на Тито, во ковчегот не бил Маршалот, туку песок!

Ни погребот на Јосип Борз Тито, на 8 мај 1980 година, не можел да помине без некоја местенка на Службата за државна безбедност, а според трдењата на др. Обрен Ѓорѓеиќ, некогашен началник на СДБ на Србија, во кочегот прекриен со знамето на СФРЈ, не бил Тито, туку тој бил полн со песок!

-Кога Јосип Броз Тито почина, поедини членови на Претстаништвото на СФРЈ, пред се’ Стеван Дроњцки и Стане Доланц сакале да го балсамираат и да го стават во мавзолеј, како што има Ленин на Црениот поштад. Меѓутоа телото на Тито било преполно со разни лекови, па прерано понало да се распаѓа и да шири околу себе непријатен мирис. Од медицински и хигиенски причини, пред се’ Доланц, Микулиќ и Дроњски одлучие погребот да се изврши без негоото тело. Во ковчегот кој бил изложен во Сојузното собрание, имало песок, вели негогашниот началник на СДБ на Србија, Обрен Ѓорѓевиќ за српски „Новости“, кој четири децении би професионалец во органите за безбедност.