петок, 21 јули 2017  |  Вести денес: 1

Парламентарните координатори на ВМРО ДПМНЕ и на ДУИ со процедури за измени и дополнувања на шест закони

Според информациите до кои успеа да дојде Нетпрес, со поднесената процедура опфатени се Законот за општа и управна постапка, Законот за управни спорови, Законот за помилување, Законот за заштита на приватноста, потоа Законот за изменување на изборниот законик, како и Законот за заштита на личните податоци.

sobranie-6

Последни вести

Координаторите на пратеничките групи на ВМРО ДПМНЕ и на ДУИ, доцна попладнево поднеоса во процедура измени и дополнувања на шест закони.

Според информациите до кои успеа да дојде Нетпрес, со поднесената процедура опфатени се Законот за општа и управна постапка, Законот за управни спорови, Законот за помилување, Законот за заштита на приватноста, потоа Законот за изменување на изборниот законик, како и Законот за заштита на личните податоци.

Првите два закони се поврзани со подобрување на работата и зголемување на ефикасноста во управните постапки на Државната изборна комисија, третиот е закон кој претходно беше најавен и од ДУИ и од ВМРО ДПМНЕ, а со него на Претседателот на државата му се дава можност да изврши понитшување на одредено помилување. Четвриот е всушност одложување на примената на Законот за заштита на приватноста, попознат како за бомбите. Поточно се одложува неговата примена до први јули 2017 година, а дотогаш оваа проблематика ќе биде опфатена во рамки на Кривичниот законик.

Последните два, пак, се поврзани со работата на Државната изборна комисија, поточно со проблемите со кои се соочи ДИК при објавување на личните податоци на граѓаните при прочистување на избирачкиот список.

Најчитани вести