Спорт

Познати кандидатите за спортист на годината

Познати кандидатите за спортист на годината
Лазаров најавува дека ќе одат на победа против Полска

Сојузот на спортски федерации на Македонија во соработка со Агенцијата за млади и спорт и годинава традиционално го организира изборот на најдобрите спортисти за 2013 година. Свечената церемонија на прогласување на најдобрите ќе се одржи на 9 јануари 2014 година во Музејот на македонската борба.

Кандидатите се номинирани во девет категории.

1. Спортист на годината: Кирил Лазаров (ракомет), Димитар Ѓорѓиев (кик бокс) и Дејан Недев (традиционално карате).
2. Спортистка на годината: Билјана Црвенковски (ракомет), Илина Арсова (планинарење), Робертина Мечевска (ракомет).
3. Млад спортист на годината: Берат Јакупи (карате), Филип Талевски (ракомет) и Љупче Коцев (кик бокс).
4. Млада спортистка на годината: Сара Ристовска (ракомет), Маријана Димовска (карате), Лина Ѓорческа (тенис).
5. Најуспешен машки национален тим: Ракометен национален тим, Кугларски национален тим и Карате кумите национален тим.
6. Најуспешен женски национален тим: Ракометен национален тим, Сениорки карате Ката тим и Фудбалски национален тим.
7. Најуспешен спортист – лице со инвалидитет: Андреј Стојановски (пливање).
8. Најуспешен тренер/селектор: Драган Атанасовски (кик бокс), Ивица Обрван (ракомет), Марјан Соколовски (пливање).
9. Најуспешно организира национална спортска федерација: Ракометна федерација на Македонија, Кик Бокс федерација на Македонија и Карате федерација на Македонија.

Во гласањето ќе учествуваат спортските новинари, спортските федерации и седумчлениот совет за спорт при Агенцијата за млади и спорт.