понеделник, 21 август 2017  |  Вести денес: 65

Протести „За заедничка Македонија” во Пехчево и Берово

Која химна сакаат да ја менуваат? Ова ли знаме сакаат да го менуваат? Во химната и знамето се содржи целата борба на македонскиот народ за една самостојна суверена држава, држава родена од крвта на нашите предци, рече Александар Парасков, поддржувач на граѓанската иницијатива од Пехчево.

Последни вести

Граѓани на Пехчево со транспаренти и со македонското знаме, по трет пат вечерва излегоа на протест за поддршка на граѓанската иницијатива „За заедничка Македонија“.

Од протестот беше испратена порака за отфрлање на туѓата платформа и за одбрана на уставните симболи на државата.

– Која химна сакаат да ја менуваат? Ова ли знаме сакаат да го менуваат? Во химната и знамето се содржи целата борба на македонскиот народ за една самостојна суверена држава, држава родена од крвта на нашите предци. Тие се нашиот идентитет и од нив не се откажуваме лесно. Во моментов се протестира во 33 градови и 150 илјади луѓе се на улица и сите тие заедно кажуваат не за двојазичност и за менување на уставниот карактер на државата. Нема да им пројде на таканаречните аналитичари констатацијата дека овие луѓе се изманипулирани. Како не ви е срам, излезете од телевизиските студија и дојдете овде во очи да им го кажете тоа на овој народ, рече Александар Парасков, поддржувач на граѓанската иницијатива од Пехчево.

Протест по деветти пат вечерва беше одржан и во Берово.

Најчитани вести