Рецепт од кујната на манастирот Свети Јован Бигорски

Рецептот за потпечени лепчиња со печурки ни доаѓа од кујната на Манастирот Св. Јован Бигорски.

За подготовка на ова јадење ви се потребни 500 грама печурки, 250 грама кисела павлака, 2 главици кромид, 2 чешниња лук, 1 стар леб, 100 грама кашкавал, 2 лажици брашно, зачин по вкус (сол, бибер, вегета, црвен пипер) и малку масло.

Ви презентираме еден одличен рецепт, од кујната на Манастирот Св. Јован Богорски.
Потребни состојки:

O

Начин на подготовка:

Во длабок сад се пржи во малку масло ситно исецканиот кромид, му се додаваат печурките, лукот и зачините по вкус. Се трга од огнот и кога ќе се излади се додава киселата павлака, и брашното разматено во малку вода. Лебот се сече на кришки и се реди во подмачкан плех. Врз секое парче леб се става од подготвениот фил со печурки и најгоре се става тенко парче кашкавал. Лепчињата се запекуваат во релна околу 10 мин на температура од 180⁰С.
Се служат топли.