Македонија,Политика

„Република“: Имињата на новите пратеници на ВМРО-ДПМНЕ

„Република“: Имињата на новите пратеници на ВМРО-ДПМНЕ

ВМРО-ДПМНЕ на овие избори освои 61 пратеничко место. Најмногу пратеници од ВМРО-ДПМНЕ доаѓаат од третата изборна единица – 13. Со оглед дека ВМРО-ДПМНЕ ќе ја формира новата Влада, сосема е јасно дека ќе има поместување на овие листи, односно во првата изборна единица, каде оваа партија освои осум пратнички места, во Собрание би влегле и оние кандидати кои се на девета, во случајот Јелена Жугичќ, па и десета позиција, бидејќи Груевски би бил повторно на премиерската позиција, а можно е од оваа листа некој да добие и министерско место, пишува Република.

Еве го распоредот:

ИЕ 1

1. М-р Никола Груевски
2. Лилјана Попоска
3. Елизабета Канческа Милеска
4. Аспазија Софијанова
5. Диме Спасов
6. Љупчо Димовски
7. Фатмир Имеровски
8. Даниела Рангелова

дополнителни
9. Јелена Жугиќ
10. Андон Чабишев

ИЕ2

1. Гордана Јанкулоска
2. Трајко Вељаноски
3. Зоран Ѓоргиевски
4. Иван Стоиљковиќ
5. Амди Бајрам
6. Владанка Авировиќ
7. Весна Дамчевска Илиевска
8. Александар Стојкоски
9. Авдија Пепиќ
10. Олга Најденовска

дополнителни
11. Драган Петковски
12. Бојан Стојаноски

ИЕ3

1. Никола Тодоров
2. Владимир Ѓорчев
3. Слаѓана Митовска
4. Илија Димовски
5. Никола Мицевски
6. Магдалена Манаскова
7. Емил Димитриев
8. Трајчо Димков
9. Благица Ласовска
10. Стојан Миланов
11. Иван Иванов
12. Сузана Секуловска
13. Марјанчо Колевски

дополнителни
14. Ѓорѓи Коџабашиев
15. Милка Христова

ИЕ 4

1. Зоран Ставрески
2. Павле Трајанов
3. Ане Лашкоска
4. Васил Пишев
5. Димитар Стевананџија
6. Силвана Бонева
7. Драган Цуклев
8. Ѓоко Камчев
9. Весна Пемова
10. Ромео Тремов
11. Славе Гошев
12. Нада Ципушева

дополнителни
13. Благородна Бојаџиева
14. Дајанчо Ефтимов

ИЕ 5

1. Антонио Милошоски
2. Зоран Илиевски
3. Лилјана Затуроска
4. Сашо Василевски
5. Благоја Деспотовски
6. Лилјана Кузмановска
7. Нола Исмаилоска
8. Крсто Муковски
9. Александар Николовски
10. Момчило Аврамовски
11. Соња Талевска

дополнителни
12. Нико Чонески
13. Анастас Џуровски

ИЕ 6

1. Никола Попоски
2. Кенан Хасипи
3. Светлана Карапетрова
4. Сашо Акимоски

дополнителни
5. Алими Билали
6. Валентина Мирчевска

ИЕ 7

1. Ристо Манчев

ИЕ 8

1. Павле Саздов

ИЕ 9

1. Васко Наумоски