Свет

Туск: Европа неможе да ги прими сите мигранти

Туск: Европа неможе да ги прими сите мигранти
Туск: ЕУ мора да ги напушти своите „утопистички соништа“ за да се справи со евроскептицизмот

Претседателот на Европскиот Совет Доналд Туск изјави дека ЕУ неможе да ги прими сите мигранти кои ќе допловат до нејзините брегови и дека ќе мора да осмисли нова политика за нивно одвраќање, со цел да се реши тој проблем.

-Јас сум реалистичен и мислам дека пред се мораме да осмислиме нова политика за одвраќање на мигрантите, односно политика за нивно испраќање назад дома, рече Доналд Туск во интервју за послкиот весник „Полска тајмс“, а пренесува Ројтерс.

Тој вели дека на одговорен начин може да се говори за прифаќање на само ограничен број мигранти.

– Тие што велат ајде „да ги отвориме вратите“ се цинични, затоа што знаат дека тоа не е возможно, истакна претседателот на ЕС.

Европската комисија планира до крајот на годината да воведе мерки за да обезбеди товарот од прифаќањето мигранти праведно да се распредели меѓу членките на ЕУ, а меѓу мерките ќе биде и воведување на квоти за прифаќање бегалци, кои се засноваат врз економската состојба и бројот на жители во земјите.