петок, 28 октомври 2016  |  Вести денес: 0

Усвоено идејното решение на новите книжни пари од 200 денари

pari-denari-500

Последни вести

Советот на Народната банка ја усвои Информацијата за идејното решение на новите книжни пари од 200 денари.

Како што информираат од НБРМ, носечки мотив на предната страна на идејното и ликовно-графичкото решение на банкнотата од 200 денари е релјефот кој им припаѓа на препознатливите винички теракотни икони, едни од најзначајните раносредновековни откритија на територијата на Република Македонија.

На истата страна, во централното лево поле е прикажана раносредновековна прстеста бронзена фибула од почетокот на VII век, а е пронајдена во околината на Прилеп. На задната страна на оваа банкнота е претставен архитектонско-ликовен елемент од челната  фасада на „Шарената (Алаџа) џамија“ во Тетово, еден од најатрактивните споменици на архитектурата и сликарството од османлискиот период во Република Македонија, надополнет со флорални елементи преземени од декорацијата на мермерните подни плочи на познатата „Исак џамија“ во Битола, изградена на самиот почеток на XVI век.

Советот ги усвои Одлуката за издавање за пуштање во оптек кована пара за колекционерски цели „Овен“, од серијата „Хороскопски знаци“. Кованата пара „Овен“ ќе се издаде со апоен од 10 денари во 7000 парчиња.

Најчитани вести