четврток, 27 октомври 2016  |  Вести денес: 35

Во Кина има најмалку 50 „ градови на духови “

kina

Последни вести

Истражување на Универзитетот во Пекинг покажало дека во Кина се наоѓаат огромен број градови во кои речиси и никој да не живее.

Овие „ градови на духови “ се населени места, каде има многу повеќе станбени објекти од жители.

Благодарејќи на глобалната финансиска криза, економскиот раст на Кина и само во 2011 и 2012 година Кина употребила повеќе цемент отколку САД за време на целиот 20 век. Овој бум резултирал со станбени објекти кои денес на никој не му се потребни.

Покрај тоа што се зборува за овие градови до сега се сведувале претежно на анегдоти, резултатите од истражувањето потврдиле дека во Кина се наоѓаат најмалку 50 големи „фантомски“ градови.

Со оглед на тоа дека во прашање е „многу чувствителна тема“ идека нивното именување може да ја загрози продажбата на недвижности, истражувачите одбиле да ги соопштат имињата на градовите.

Кинеските власти предвидуваат дека населението во наредните неколку децении се повеќе ќе мигрира од село во град, така што овие празни згради нема да останат ненаселени.

 

Најчитани вести