Валке заработи отказ

Французинот кој има 55 години доби суспензија во септември поради нелегално профитирање од продажба билети за Светското првенство, а во Новата година новите привремени челници решија да му врачат отказ.

Тој од 2007 годинан му беше “десна рака” на Сеп Блатер, кој поради финансиски малверзации има осумесечна суспензија и кој реши да се повлече од трката за претседател на ФИФА.

Исто така, Валке се гони и за дел од тим кој давал поткупи за купување на гласови за Светското првенство кое во 2010 година се одржа во Јужна Африка.