За ручек подгответе јунешки шницли во кромид

Состојки:

1 кг јунешки шницли
3 главици кромид
4 чешниња лук
1 лаж. вегета
1 лаж. црн пипер
300 мл. цвено вино
3-4 лаж. брашно
100 мл. масло
2 лаж сенф
1 лаж сув зачин
2 лаж. крупна сол за омекнување на месото
2 лаж. црвен пипер

Подготовка:

Шницлите добро исчукајте ги, намачкајте ги со крупна сол, сенф и малку масло. Оставете да отстои на студено барем еден час. Секоја шницла увалете ја во брашно и пржете ја на масло додека не се вцрвени. Извадете ги шницлите, а во тој зејтин издинстајте го кромидот, а потоа додадете го и лукот. Тргнете од оган и додадете го црвениот пипер, зачинот, вегетата и биберот. Вратете на рингла и на кромидот наредете ги шницлите. Прелијте ги со вино и на тивок оган пуштете винотот да се вари.Послужете со пире и освежувачка салата.