
Состојки:
4 јаболки
100 гр. суви сливи
50 гр. ореви
2 лаж. џем од кајсија
1 лаж. цимет
1 лаж. мед
1 лаж. бело вино
20 гр. маргарин
Подготовка:
Излупете ги јаболките и извадете ја средината. На дното на јаболките ставете суви сливи, па потоа полнете ги со фил.
Подготовка на фил: Ситно исечкајте 150 гр. суви сливи, 50 гр ореви и измешајте ги со 2 лаж. џем од кајсии. Наполнетите јаболки прелијте ги со прелив.
Подготовка на прелив: една лаж. бело вино измешајте со 1 лаж. мед.
Секоја јаболка посипете ја со цимет и на секоја од нив ставете парче маргарин. Така подготвените јаболки испечете ги во рерна на 180 степени, 20 мин. додека не добијат златно-жолта боја.