
Вкусен увијач, збогатен со разновидни состојки. Вистинско зимско јадење и гурманско доживување
Потребно е:
500 грама пилешки стек или свинско филе
150 грама Пекабеско шунка
150 грама Ирко кашкавал на Пекабеско
Тенко сечена Пекабеско сланина
Сол, црн бибер и други зачини по вкус
Сенф по вкус
Подготовка:
- Пилешкиот стек или свинското филе се чукаат и се зачинуваат по вкус. Се остава 10 минути па потоа на секое парче месо се додава по 1 парче Ирко кашкавал и ситно сецканата Пекабеско шунка. Потоа секој увијач се витка во ролна и се обвиткува со парче сланина од Пекабеско.
- Со помош на чепкалки или готварски конец се врзуваат краевите.
- Увијачите се пржат се додека не поруменат.
- Се послужуваат со тартар сос, компири или гарнир од замрзнат зеленчук на Пекебеско.
На здравје!