
Откако Светската здравствена организација објави дека месото може да предизвика рак, ви прилжуваме караток водич како да се избегне опасноста и во кои случаи сланина, колбаси, виршли, паштети и шницли никако не би требало да купувате.
Од најголемо значење е да се чита декларацијата. Прва причина да не купувате колбаси, виршли, салами, е ако на декларацијата стои ознаката МСМ. Тоа значи дека месото е машински сепарирано, сомелено со коски во кои се депонирани сите антибиотици, хормони, тешки метали и други отрови кои животното ги изело.
Истото важи доколку на декларцијата видите емулгатори нитрити кои се обележани како E249, E250, E251 i E252. Шетни се затоа што со аминокиселините од месото создаваат канцерогено соединение нитрозамин.
Веднаш вратете на полица колбаси, виршли, салама и паштета ако на декларацијата сте воочиле полифосфати кои се обележани како E451, E452 i E453, бидејќи се генотоксични или народно кажано, ни ги оштетуваат гените.
Особено водете сметка да не јадете производ кој содржи