Посен рецепт: Чорба од праз

Постот веќе почна. За оние што постат еве еден рецепт за посен ручек.

Состојки:

2 стебла праз

1 главица кромид

300-400 грама компир

Сол

Бибер

Ловоров лист

Сок од половина лимон

Лажица брашно

Подготовка:

Загрејте малку вода. Додадете го ситно исечканиот праз, кромид и варете додека зеленчукот не омекне.

Додадете го компирот исечкан на коцкицки, сол, бибер, ловоров лист и сето тоа прелејте го со 1 литар вода.

Варете 45 – 50 минути во тенџере со затворен капак на тивок оган.

Тргнете го од огнот, додадете една лажица брашно и проварете уште 5 минути.

На крај зачинете ја чорбата со сок од лимон.