Кафето е еден од најпопуларните пијалоци во светот, но неговото влијание врз здравјето често се дебатира. Истражувањата се повеќе укажуваат на неговите потенцијални придобивки, како што се заштитата од хронични болести и поддршка на здравото стареење, но умереноста е клучна.
Прегледотна повеќе од 50 студии за кафето, објавен минатиот месец во научното списание Aging Research Reviews, покажа дека редовното пиење кафе може да го зголеми животниот век за 1,8 години.
„Кафето не е поврзано само со подолг живот, туку и со поздраво стареење“, вели Родриго Куња од Универзитетот во Коимбра, пишува Newsweek.
Иако кафето најчесто се поврзува со кофеинот, истражувањата сè повеќе ставаат акцент на повеќе од 2.000 други соединенија во кафето, како што се полифенолите, кои делуваат како антиоксиданти и антиинфламаторни супстанции и го намалуваат оксидативниот стрес.
Полифенолите се наоѓаат и во храната како зелен зеленчук, бобинки, темно чоколадо, маслиново масло, зелен чај и црвено вино.
Анализата покажа дека умереното консумирање кафе (три до пет шолји дневно) може да го продолжи животот и да го намали ризикот од болести поврзани со возраста, како што се срцеви и белодробни заболувања, мозочен удар, некои видови рак, дијабетес, деменција и депресија. Исто така, кафето е поврзано со подобро здравје на мускулите, срцето, менталното и имунолошкиот систем.
„Анализата нагласува како редовното, умерено конзумирање кафе може да ги ублажи биолошките механизми на стареење кои предизвикуваат здравствени проблеми“, истакна Куња, додавајќи дека е потребно подобро разбирање за тоа како функционираат овие механизми, како и кои поединци би можеле да бидат биолошки предиспонирани да изведат. најголемата придобивка од кафето.
Авторите забележуваат дека позитивните ефекти на кафето се мали и дека прегледот, заснован на набљудувачки студии, не може да го исклучи влијанието на надворешните фактори како што е социо-економскиот статус.