Џафери бакнува знаме на УЧК и го слави Тахир Синани, борец за обединета Албанија

Првиот Албанец премиер на Македонија, Талат Џафери бакнувајќи знаме на УЧК, која се бореше против македонската армија го славеше Тахир Синани, борец за обединета Албанија, односно обединување на сите албански територии, во кои ја сметаат и Македонија, пренесе ТВ Алфа.

Синани бил и командант на 116-тата бригада „Џемо Хаса- Гостивари“ во УЧК во воениот конфликт во 2001-ва година

Иако, премиер на Македонија, Џафери не отиде да се поклони пред гробот на најголемиот македонски револуционер Гоце Делчев на четврти мај, но само ден подоцна отиде во Тропоја, Албанија, каде беше организирана манифестација во чест на Тахир Синани. За овој настан поранешниот командант Форина се пофали на социјалните мрежи.

-Со гордост учествував во поставувањето на статуата во чест на херојот на нацијата командант Тахир Синани во Тропоја, градот на големиот Бајрам Цури. Хероите на нацијата никогаш не треба да се заборават, нивната жртва треба да биде патоказ за новите поколенија да го сакаат и да штитат наследството со најголема посветеност, напиша Џафери.