Азербејџан може да го напушти Советот на Европа

Азербејџан може да се повлече од Советот на Европа поради спор околу владеењето на правото и човековите права, објави во четвртокот новинска агенција на земјата, АПА. Веста дојде откако Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) гласаше за суспендирање на делегацијата на Баку.

Според АПА, Азербејџан размислува „не само да го напушти ПССЕ, туку да се повлече и од Советот на Европа како целина“. Баку, исто така, може да одлучи да престане да ги почитува пресудите на Европскиот суд за човекови права, објави новинската агенција.

За време на сесијата во средата во Стразбур, ПССЕ усвои резолуција во која се тврди дека Азербејџан „не ги исполнил главните обврски“ на полето на демократијата и владеењето на правото.
„Останува многу сериозна загриженост во врска со способноста на Азербејџан да спроведе слободни и фер избори, поделбата на власта, слабоста на нејзиниот законодавен дом во однос на извршната власт, независноста на судството и почитувањето на човековите права“, стои во резолуцијата.

Делегатите, исто така, го обвинија Баку дека не обезбеди „слободен и безбеден пристап преку коридорот Лачин“ што го поврзува азербејџанскиот регион Нагорно-Карабах со Ерменија. Минатата година, азербејџанските трупи повторно воспоставија контрола врз регионот, протерувајќи ги властите на отцепената етнички ерменска Република Нагорно-Карабах, која постоеше од раните 1990-ти. Повеќе од 100.000 Ерменци – повеќе од 90% од населението на Карабах – оттогаш избега.

Азербејџанската делегација во ПССЕ објави соопштение, во кое го обвини телото за обид за мешање во изборите во земјата. Официјални лица ја опишаа одлуката да се отфрлат акредитивните писма на делегатите како „сериозен удар врз кредибилитетот и непристрасноста на Советот на Европа“.

„Никогаш досега во историјата на ПССЕ оваа организација не се однесувала на таков срамен начин“, се вели во соопштението. Баку соопшти дека ги суспендира сите ангажмани со ПССЕ до понатамошно известување.