Бесплатни филмови за време на ЕУ Зелена недела

Под покровителство на Зелената недела на ЕУ, која се одржува од 3 до 11 јуни 2023 година, љубителите на филмот можат да се радуваат на одлични филмови произведени и копродуцирани во Австрија. Сите регистрирани училишта можат бесплатно да ги гледаат во партнерските кина или да ги пренесуваат од училницата на www.euyc.green. Избраните филмови овој пат ќе бидат достапни бесплатно и за публиката ширум светот.

Проектот EU Youth Cinema: Green Deal, финансиран од Европската Унија, уште еднаш се обврза на одржлива Европа и ги претставува релевантните цели на European Green Deal во филмски контекст. Не е случајно што новиот фокус GREEN FILMS @AUSTRIA почна за време на Зелената недела на ЕУ. Овој годишен настан е можност да се презентираат актуелните случувања во однос на политиката за животна средина на ЕУ. На предлог на претседателката на Комисијата на ЕУ, Урсула фон дер Лајен, 2023 година е прогласена за Европска година на вештини.

„Европската година на вештини експлицитно има цел да ги промовира иновациите и конкурентноста, да даде нов поттик за доживотно учење и да го зајакне општеството на патот кон зелена и дигитална трансформација. Со помош на Green Deal, може да се создадат до милион дополнителни работни места во Европската унија до 2030 година. Младите луѓе се примарен фокус на одржливите образовни програми“, вели министерката Леоноре Гевеслер, која заедно со Министерството за заштита на климата, по втор пат, обезбедува значителна поддршка за EU Youth Cinema: Green Deal.

GREEN FILMS @AUSTRIA

Во рамки на овогодишниот фокус на GREEN FILMS@AUSTRIA селектирани се осум исклучителни филмови: AUSTRIA2AUSTRALIA (во режија на Андреас Бучиуман и Доминик Бохис), EATING DIFFERENTLY – THE EXPERIMENT (во режија на Андреа Ернст и Курт Лангбајн) GENERATION CHANGE – WHO SAVES THE WORLD? (во режија на Ванеса Бучер), MATTER OUT OF PLACE (во режија на Николаус Гирхалтер), THE GREEN LIE (во режија на Вернер Буте), SAVE THE VILLAGE (во режија на Тереза Дистелбергер), WELCOME TO SODOM (во режија на Кристијан Кронс, Флоријан Вајгенсамер) and WOOD – GAME-CHANGERS UNDERCOVER (во режија на Моника Лазуреан – Горган, Михаела Кирст и Еба Синзингер). Понудата ја комплетираат возбудливите дискусии на инспиративните гости и висококвалитетните дидактички материјали за наставниците.

„Преку извонредните филмови од Австрија, младите луѓе во пет земји учат за еколошките предизвици, за можностите и перспективите и се сензибилизираат за прашањето за климатските промени и заштитата на климата“, велат управните директори на ВАМ, Веит Хајдушка и Михаел Кавурас, кои придонесоа за австриското фокусирање преку нивното здружение за собирање аудиовизуелни медиуми.

Директорот Кристијан Кронес (WELCOME TO SODOM) ја сумира основната порака на проектот EUYC: „Се надевам на промена во размислувањето, особено кај младите луѓе, кои ја сфаќаат својата одговорност за животната средина и за ресурсите посериозно отколку генерациите пред нив“.