Босанска пита за појадок и колач со банани за десерт

Состојки: 

600 гр. јунешко мелено месо

500 гр. компири

300 мл масло

1 лаж. сол и пипер

1 чаша минерална водна

2 јајца

2 кг. брашно тип 500

Подготовка:

Замесете го брашното со малку масло, сол и вода. Поделете го на кругови, намачкајте го со масло и оставете го да отстои 15 мин.

Изрендајте ги компирите, измешајте ги со мелено месо и во смесата додадете чаша минерална вода, 2 јајца, малку сол и пипер.

Рзавлечете ги корите и намчакајте ги со масло. Ставете ја смесата, замотајте ги и ставете ги во тепсија и намачкајте со масло.

 

lebКОЛАЧ СО БАНАНИ

3 парчиња банани

3 јајца

300 гр. шеќер

400 гр. брашно

150 мл. масло

1 пециво

1 ванилин шеќер

Изматете ги јајцата, додадете ги шеќерот и ванилиниот шеќер и додадете ги изматените банани. Полека додадете масло, а потоа лажица по лажица брашно во кое претходно сте го измешале прашокот за пециво. Во помало тавче или калап за леб ставете хартија за печење, сипајте ја смесата и печете на 170 степени околу 45 мин. По желба можете да додадете малку сечкани ореви.Сервирајте го изладено посипано со шеќер во прав, топено чоколадо, овошен топинг или шлаг.

Печете 40-на минути на 250 степени. Печената пита посипете ја со вода и масло.