Состојки:
600 гр. јунешко мелено месо
500 гр. компири
300 мл масло
1 лаж. сол и пипер
1 чаша минерална водна
2 јајца
2 кг. брашно тип 500
Подготовка:
Замесете го брашното со малку масло, сол и вода. Поделете го на кругови, намачкајте го со масло и оставете го да отстои 15 мин.
Изрендајте ги компирите, измешајте ги со мелено месо и во смесата додадете чаша минерална вода, 2 јајца, малку сол и пипер.
Рзавлечете ги корите и намчакајте ги со масло. Ставете ја смесата, замотајте ги и ставете ги во тепсија и намачкајте со масло.
3 парчиња банани
3 јајца
300 гр. шеќер
400 гр. брашно
150 мл. масло
1 пециво
1 ванилин шеќер
Изматете ги јајцата, додадете ги шеќерот и ванилиниот шеќер и додадете ги изматените банани. Полека додадете масло, а потоа лажица по лажица брашно во кое претходно сте го измешале прашокот за пециво. Во помало тавче или калап за леб ставете хартија за печење, сипајте ја смесата и печете на 170 степени околу 45 мин. По желба можете да додадете малку сечкани ореви.Сервирајте го изладено посипано со шеќер во прав, топено чоколадо, овошен топинг или шлаг.
Печете 40-на минути на 250 степени. Печената пита посипете ја со вода и масло.