Дуњата е вистинска витаминска бомба. Освен минималната количина на калории и масти, таа е богата со протеини, јаглени хидрати, диетални влакна…Лековито својство имаат не само плодот, туку и листовите и семето. Дуњата поволно дејствува и на работата на цревата и спречува инфективни болести.
Од витамините најмногу содржи витамин Ц, а во голема количина каротин, витамин Б1 и Б2, како и нијацин. Богата е со калиум, калциум, магнезиум, натриум…
Семките од дуња содржат дури 15 отсто масло и големи количини на Б17, кој има антиканцерогено дејство. Семките се богати и со масти.
Сокот од дуња подготвен со иста количина шеќер лекува кашлица, астма и акутна дијареа.
Печена или готвена дуња се препорачува кај воспаленија на желудникот или цревната слузокожа, но и за лекување на анемија.
Чајот од цветовите на дуња помага во смирувањето на кашлицата, а чајот од семките од дуња има смирувачко дејство и ја победува несоницата.
Во овие ладни есенски денови зајакнето го имунитетот со оваа витаминска бомба која ја нуди природата.