Две вкусни торти се подготвуваат денеска во кујната на Нетпрес, една солена со виршли, а друата со чоколадо и ореви.
Потребно:
8 виршли
6 јајца
200 мл јогурт
2 шолји брашно
1 филџан за кафе масло за јадење
200 гр сирење
1 прашок за печиво
малку масло за јадење
по потреба сол и црн пипер
Подготовка:
Во подлабок сад кршиме 2 јајца и ги матиме со жица. Во садот ги додаваме и маслото, јогуртот, прашокот за печиво и прашното и мешаме со жица додека смесата не стане хомогена.
Во друг сад го ставаме сирењето и го дробиме со вилушка. Во садот кај сирењето ги додаваме и преостанатите 4 јајца и мешаме со жица за матење.
Правоаголната тава за печење ја намрсуваме со масло за јадење и во тавата го додаваме тестото. Врз тестото ги редиме виршлите и ги преливаме со мешавината од јајца и сирење.
Печеме во рерна 40 минути на 200 степени.
Одличен десерт кој сите го сакаат.
Потребно за тесто:
10 јајца
10 лажици шеќер
250 гр. ореви подпечени во рерна
2 штангли чоколада
2 лажици брашно
Потребно за фил:
200 гр. путер
4 јајца
2 штангли чоколада
Потребно за глазура:
100 гр. чоколада
2 лажици млеко
1 мало лажиче путер
Подготовка:
Изматете ги жолчките со шеќерoт. Ставете ти оревите кои претхoдно сте ги пoдпекле вo рерна и сте ги сомеле, потоа ставете ја растопената чоколада и две лажици брашно, и на крај снег од изматените белки. Ставете ја тортата во плех специјален за тоа или во тенџере , кoј сте гo подмачкале со путер и поросиле со брашно. Ставете ја да се пече.
За филот ги жoлчките со шеќерот, додајте растопена чоколада, и на крај белките. Сoединете ја оваа смеса со дoбро изматениoт путер. Тортата исечете ја на 3 дела и филувајте ја. Одозгора прелејте ја со глазура од чоколада, млекото и путерот која се топи на оган.