Ерменија не ја признава владата на Нагорно-Карабах во егзил

Изјавите дека таканаречената влада во егзил на непризнаената Република Нагорно-Карабах дејствува во Ерменија се закана за националната безбедност, официјален Ереван не признава таква структура, изјави премиерот Никол Пашинјан на состанокот на владата.

Поранешниот претседател на Република Нагорно-Карабах, Самвел Шахрамањан потпиша декрет на 28 септември 2023 година, со кој официјално се распушта непризнатата држава од 1 јануари 2024 година. Сепак, тој денеска во интервју за францускиот весник „Фигаро“ рече дека владата на Нагорно-Карабах Република во егзил постои и е во Ереван.

„Не можам, а да не забележам дека некои кругови, насилно раселени од Нагорно-Карабах, доброволно или не, преземаат акции и чекори кои ја загрозуваат националната безбедност на Ерменија, прогласуваат некои влади во егзил. Би сакал многу јасно да кажам дека има влада во Републиката на Ерменија и оваа влада седи во оваа просторија. Пораката е многу јасна: во случај на потреба, треба да се преземат соодветни чекори за странските сили да не користат одредени кругови за да создадат закани за националната безбедност на Ерменија. Би сакал да кажам јасно е дека во Република Ерменија не може да има друга влада освен владата на Република Ерменија. Ако некој во Ерменија се идентификува со влада, тоа е прашање на национална безбедност. Ова е јасна порака, и оваа порака мора да се изрази во реалниот живот“, рече тој.