ЕУ го додаде лидерот на Хамас на „терористичката“ листа

Европската унија го додаде лидерот на Хамас, Газа Јахја Синвар на црната листа на „терористички“ санкции поради нападите врз Израел на 7 октомври.

Овој потег значи дека обвинетиот организатор на нападите е предмет на замрзнување на имотот во блокот од 27 земји и им забранува на граѓаните на ЕУ да вршат трансакции со него.

Палестинското исламистичко движење Хамас веќе е наведено како „терористичка“ организација од страна на ЕУ.

Октомвриските напади, најлошите во историјата на Израел, резултираа со околу 1.140 смртни случаи, главно цивили, според извештајот на АФП заснован на израелски бројки.

Милитантите, исто така, одвлекоа околу 250 заложници назад во Газа, од кои 132 според Израел се уште се на палестинска територија, вклучително и најмалку 25 за кои се верува дека се убиени.