Германија прогнозира највисока стапка на инфлација во нејзината модерна историја

Енергетската криза и конфликтот во Украина се очекува да влијаат врз БДП на земјата

Германската економија се очекува  да загуби повеќе од 260 милијарди евра (265 милијарди долари) во додадена вредност до 2030 година поради конфликтот во Украина и високите цени на енергијата, објави во вторникот Ројтерс, цитирајќи студија на Институтот за истражување на вработување (ИАБ).

Според студијата, бруто домашниот производ (БДП) на Германија треба да биде помал за 1,7% во 2023 година, додека земјата ќе има околу 240.000 работни места помалку. Се предвидува вработеноста да остане на ова ниво до 2026 година, кога се очекува да завршат последиците од сегашните кризи.

Угостителската индустрија во земјата, веќе ослабена од пандемијата „Ковид-19“, се очекува да биде најтешко погодена бидејќи куповната моќ на потрошувачите се намалува. Други сектори кои веројатно ќе бидат погодени се хемиската индустрија и производството на метали, бидејќи тие се многу зависни од снабдувањето со енергија.

Студијата забележува дека цените на енергијата веќе се зголемени за 160% во однос на оние забележани пред воената операција на Русија во Украина и последователната војна со санкции меѓу ЕУ и Русија. Ако овие цени дополнително пораснат, што ќе се случи ако Берлин престане да купува руска енергија, се очекува економското производство на Германија во 2023 година да биде речиси 4% пониско отколку што би било без сегашните притисоци, се вели во студијата.

Претходно оваа година, пет од врвните германски економски истражувачки центри објавија заедничка прогноза во врска со ефектот на моменталната ситуација врз БДП на земјата. Тие процениле дека Германија може да изгуби нешто помалку, 220 милијарди евра БДП, но за пократок временски период – за две години. Тие, исто така, предвидоа дека земјата ќе ја доживее највисоката стапка на инфлација во нејзината модерна историја, а можеби и рецесија, доколку Берлин не го промени својот став кон руските енергетски резерви.