Хрватска: Невработенoст од 21,1 отсто

107

Стапката на регистрирана невработеност во Хрватска за ноември оваа година изнесува 21,1 отсто од работоспособното население.

Тоа е зголемување од 0,8 процентни поени во однос на претходниот месец кога изнесувала 20,3 отсто, објави хрватскиот Државен завод за статистика. Стапката на невработеност во однос на ноември минатата година е поголема за 0,7 процентни поени, бидејќи тогаш изнесувала 20,4 отсто.

Стапката на регистрираните невработени, која се пресметува како однос меѓу бројот на невработени спрема вкупното активно население, била најниска оваа година во август и изнесувала 18,4 отсто, а највисока во јануари и февруари со 21,9 отсто.

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.