Мандарините се популарно цитрусно овошје поради нивниот силен, сладок вкус. Тие имаат репутација дека се послатки и од портокал. Ова ги прави вкусен и здрав десерт, пишува Vijesti.
Како и сите цитрусни овошја, мандарините имаат изобилство на витамин Ц. Имаат и умерено количество на витамин А. Со 100 грама мандарини ќе обезбедите приближно 14 проценти од препорачаната дневна доза на витамин А.
Пет причини зошто треба почесто да јадете мандарини:
Благодарение на витамините А и Ц, мандарините му помагаат на телото да се бори против воспаленија, бидејќи содржат голема количина на антиоксиданси. Тие му помагаат на имунолошкиот систем да ги пронајде, а потоа да ги уништи штетните организми и на тој начин ни овозможува да се заштитиме од грип.
Витаминот Ц е добар извор на антиоксиданси кој е добар за циркулацијата и го штити срцето.
Калиумот кој го има во мандарините е добар и за циркулацијата на крвта бидејќи ги проширува крвните садови. Поради оваа причина, не треба да претерувате со калиумот, па две или три мандарини дневно се сосема доволни.
Пријавени се и здравствените придобивки од консумирањето кора од мандарина.
Кора од мандарина содржи супер-флавоноид или антиоксиданс наречен танџеретин. Супер-флавоноидите се покажаа ветувачки во студиите како ефикасен начин за намалување на холестеролот.
Здравствените придобивки од мандарини вклучуваат:
Кожа
Имањето здраво ниво на витамин Ц во телото е многу важно за здрава кожа. Витаминот Ц се покажа дека игра витална улога во тоа како вашето тело произведува колаген. Колагенот е она што ја прави нашата кожа да изгледа младешки. Исто така, докажано е дека витаминот Ц може да спречи и лекува оштетување на кожата предизвикано од изложување на сонце.
Очи
Друга придобивка од високата содржина на витамин Ц во мандарини е нејзината поддршка за здравјето на очите. Може да помогне да се одложи почетокот на катаракта и макуларната дегенерација поврзана со возраста. Постојат докази дека витаминот Ц и другите хранливи антиоксиданси можат да помогнат во одржување на вашите очи здрави подолго време.
Срце
Петгодишното истражување на повеќе од 500.000 возрасни лица покажа дека консумирањето најмалку половина чаша свежо овошје еднаш дневно може значително да го намали ризикот од кардиоваскуларни болести. Учесниците кои јаделе овошје дневно имале приближно 33 отсто помали шанси да умрат од срцев или мозочен удар. Мандарините се одлична опција за секојдневно консумирање овошје.
Добри се за слабеење
Мандарините можат да помогнат при губење на тежината со зголемување на дневниот внес на влакна. Обезбедуваат нерастворливи влакна, такви кои не ферментираат во цревата како целулоза и лигнин. Овој тип на влакна го зголемува чувството на ситост со забавување на минувањето на храната низ дигестивниот тракт. Ова за возврат помага да се регулира апетитот, што може да промовира губење на тежината.
Истражувањата покажуваат дека луѓето кои консумираат повеќе влакна се поспособни да одржат или спречат зголемување на телесната тежина од оние кои консумираат помалку влакна.
Она што ја прави мандарина различна од портокалот е нејзината големина. Со оглед на тоа дека портокалите се поголеми, затоа содржат значително повеќе витамин Ц и влакна, но никаде не се практични за конзумирање, бидејќи потешко се лупат.
Мандарината може да се користи и за подготовка и на слатки и солени јадења. Сокот е одлична состојка за маринирање на месо и риба, а можете да ја користите и нејзината кора.