Кампања на МНЗА по повод „Светскиот ден на аутизмот“-Градење инклузивно општество за аутистичните луѓе

Македонското научно здружение за аутизам (МНЗА) по повод 2 април „Светскиот ден на аутизмот“ информира за своите активности. -Оваа година повторно се вклучивме во онлајн кампањата на Аутизам Европа која се спроведува ширум Европа, под наслов: „Градење на инклузивно општество за аутистичните луѓе“. Кампањата за 2023 година, која се спроведува заедно со членовите на Аутизам Европа, е можност да се размислува за напредокот постигнат досега за заедницата со аутизам и за работата што останува за подобрување на животот на аутистичните лица и нивните семејства. Би сакале да ги повикаме националните креатори на политики и другите засегнати страни да обезбедат целосно уживање на правата и потребите на аутистичните лица во Македонија, согласно Конвенцијата на Обединетите нации за правата на лицата со попреченост (UNCRPD). UNCRPD е ратификувана од 45 од вкупно 46 земји-членки на Советот на Европа (СЕ), вклучително и од сите земји-членки на ЕУ и од самата Европска унија во 2010 година, соопштија од таму.
Членови на МНЗА на 13 март учествуваа на меѓународната конференција на универзитетот Алма Матер Еуропеа во Марибор, Словенија, каде што презентираа научни трудови за аутизам и модерираа сесии за аутизам. МНЗА на 28 март организираше вебинар со вонр. проф. д-р Маргарет Бауман, педијатриски невролог од универзитетот во Бостон, а на 20 април ќе организира следен вебинар со вонр. д-р Лаурен Москович, психолог од „Сент Џон“ универзитетот во САД. Во текот на месец април членовите на МНЗА ќе преземат и други активности во смисол на поддршка за подобар и поинлузивен живот на лицата со аутистичен спектар на нарушувања. Следната недела на нашите социјални медиуми Фејсбук, Твитер, Линкедин, Инстаграм ќе бидат споделени многу банери и постери со интересна содржина. Луѓето што сакаат да ја подржат кампањата можат слободно да ги споделуваат овие пораки користејќи го хаштагот #AutismDay2023.