Карфиол на еден сосема поинаков начин

Карфиолот е зеленчук кој е исклучително здрав, а со овој рецепт можете да го подготвите на еден сосема поинаков начин.

За ова јадење потребни се околу половина килограм карфиол. 200 милилитри јогурт, 1 лажица маслиново масло, 1 лимон, 1 чили пиперка (по желба), 1 лажичка лук во прав, 1 лажичка кари и сол и бибер во вкус.

Начин на подготовка

Карфиолот измијте го и исчистете од коренот. Одвоите ги листовите и ставете на тепсија намачкана со масло. Изматете го маслиновото масло со јогуртот и сокот од лимон. Додадете ги чили пиперката, лукот, карито и солта и биберот по желба. Карфиолот прелејте го со смесата од јогурт и печете во рерна загреана на 200 степени, 30 минути.