Мета почна да блокира вести во Канада

Мета почна да го блокира пристапот на Канаѓаните до вестите на Фејсбук и Инстаграм како одговор на новиот закон кој бара дигиталните гиганти да им плаќаат на издавачите за таква содржина.

И Гугл размислува за сличен потег како дел од тековната глобална дебата бидејќи се повеќе влади се обидуваат да ги принудат технолошките компании да плаќаат за содржината на вестите.

„Линковите до вестите и содржината повеќе нема да бидат видливи за луѓето во Канада“, се вели во соопштението на Мета. Вестите објавени на странски сајтови, исто така, нема да бидат видливи за канадските корисници на Фејсбук и Инстаграм и повеќе нема да можат да споделуваат написи на тие две платформи.

Законот за онлајн вести се надоврзува на слична легислатива воведена во Австралија и има за цел да го поддржи канадскиот сектор за вести во кои се борат, во кој стотици публикации беа затворени во изминатата деценија.

Од дигиталните гиганти се бара да склучуваат фер комерцијални договори за вести и информации споделени на нивните платформи или ќе се соочат со обврзувачка арбитража.

Во извештајот од октомври 2022 година на канадското собрание за надзор на буџетот се проценува дека законодавството може да резултира со тоа канадските весници да добиваат речиси 250 милиони американски долари годишно од дигитални платформи.