Министерството за политички систем, бара извинување од ВМРО-ДПМНЕ за Шпреса Абази

Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците, побара извинување од ВМРО-ДПМНЕ за изнесени лаги за лице вработено во ова министерство.

Во нивното соопштение стои дека:

„Шпреса Абази од Кичево е вработена во 2015 година преку К5 програмата во времето на ВМРО ДПМНЕ во Секретаријатот за Спроведување на Охридски Рамковен Договор. Шпреса Абази од Тетово, сосема друга личност, е вработена во 2022 во Министерството за политички систем, како преведувачка.

Цел вчерашен ден ВМРО ДПМНЕ дрско, упорно ја лаже јавноста па од тука произлегува дилемата дали се работи за неписменост во партијата или само за постојан порив за произведување на лажни вести.
реклама

Бараме јавно извинување од страна на ВМРО ДПМНЕ за јавно искажаните невистини, во спротивно ќе постапиме согласно законот.

Министерството за политички систем и односи меѓу заедниците веќе и разјасни на јавноста дека г-ѓа Шпреса Абази е вработена во Секретаријатот за спроведување на Охридскиот договор на 1 јули 2015 година преку програмата К5.

Во Планот за трансфер на вработени преку програмата К-5, кој е усвоен од страна на Владата (предвиден во Законот за трансфер на административни службеници вработени преку програмата К-5 во Министерството за политички систем и меѓу заедниците. Односи, Службен весник на РМВ бр. 302 /2020) заедно со уште 9 вработени е предвидена за трансфер во АЕК.

Во моментот кога планот е усвоен од Владата и беа реализирани трансферите, нејзиниот статус беше на мирување, бидејќи беше на мандат во придружба на својот сопруг, во амбасадата на Северна Македонија во Виена, Австрија, испратени во тоа време на Никола Поповски, министер за надворешни работи.

Затоа, трансферот е извршен веднаш по враќањето од мандатот, како дел од планот за трансфер на 1359 вработени со програмата К5.“, стои во соопштението од Министерството за политички систем.