Обама нема да учествува на самитот Г8 во Сочи?

Американскиот претседател, Барак Обама, и другите европски лидери ќе ја разгледаат можност да не учествуваат на самитот на осумте водечки индустриски земји во светот „Г8“ во Сочи, доколку Русија преземе воена интервенција во Украина.

Неименуван американски претставник рекол дека во тек се консултации меѓу САД и неколку европски лидери околу можните последици врз Русија во случај на воена интервенција на Украина.

Вашингтон, претходно, забележал одредени показатели за движење на трупи од и во украинскиот регион Крим, но нивниот бој не е познат, како и нивните намери и планови.

Американскиот одговор на можната руска интервенција би бил блокирање на длабоките надворешни трговски врски со Москва.