Американското списание Consumer Reports објави дека открило „загрижувачки“ нивоа на олово и кадмиум во новата линија чоколадни производи и повторно ја повика „Hershey“ да го намали количеството тешки метали во секторот за кондиторски производи.
На крајот на декември, списанието објави студија која откри тешки метали во сите 28 анализирани темни чоколади, но во 23 од нив, вклучувајќи ги и оние од „Hershey“, „Godivа“ и „Lindt“, нивото на олово, кадмиум или двата метала истовременоможе да биде штетно доколку се консумираат 28 грама дневно.
Здружението на кондиторските компании тогаш одговори дека здравствените упатства на американската сојузна држава Калифорнија, кои Consumer Reports ги смета за „најдобра заштита за потрошувачите“ и ги применува во своето истражување, „не се стандарди за безбедност на храната“. Чоколадото е безбедно, тврдат производителите на бонбони.
Потрошувачите поднесоа тужби против голем број компании, вклучувајќи ги „Hershey“, „Mondalez“, „Godivа“ и „Lindt“.
Во средата, Consumer Reports објави дека откриле „алармантни“ нивоа на олово и кадмиум во повеќе чоколадни производи.
„Нашите научници тестираа 48 чоколадни производи од повеќе компании, вклучително темно и млечно чоколадо, какао во прав, чоколадни чипсови, мешавина од пусти, чоколадна торта и топло чоколадо“, велат тие.
Сите 48 производи содржеле мерливи количини на олово и кадмиум, а 16 содржеле потенцијално штетни нивоа на едниот, другиот или двата метали, се вели во извештајот.
Само млечното чоколадо не содржи прекумерна количина поради помалиот дел од цврсти материи од какао, открија тие.
Меѓу производите за кои е откриено дека содржат прекумерни количини на метал се мешавината на темно чоколадо и топло чоколадо на „Walmart“, какао во прав на „Hershey“ и „Droste“, полуслатки чоколадни чипови на „Target“ и мешавини за топло чоколадо на „Trader Joe’s“, „Nestle“ и „Starbucks“.
Во писмото до „Hershey“, „Mondalez“, „Theo Chocolate“ и „Trader Joe’s“, американското списание потсетува во понеделникот дека долготрајната изложеност на тешки метали може да предизвика проблеми во нервниот систем, да го потисне имунолошкиот систем и да ги оштети бубрезите.
Опасноста е поголема за трудниците и малите деца поради ризикот од развојни проблеми, нагласија тие, повторно повикувајќи го Херши да го намали количеството на тешки метали во чоколадото. Нивната петиција еднаш беше потпишана од 75 илјади луѓе.
„Hershey“, како „водечки и популарен бренд“, требаше сериозно да се зафати со отстранување на „опасните нивоа“ на тешки метали во своите чоколадни производи за да ги направи побезбедни за потрошувачите, изјави директорот за политика за храна на Consumer Reports, Брајан Ронхолм.
Во март, главниот финансиски директор на „Hershey“, Стив Воскуил, рече дека тие работат на намалување на нивото на олово и кадмиум, кои тој рече дека во тоа време се присутни во почвата и можат да се појават природно во производот.
„Во зависност од тоа каде ја набавувате (суровина), можете да добиете повеќе олово или кадмиум во Западна Африка отколку во Јужна Америка, но и во двата случаи тоа е природна состојка“, рече Воскуил, додавајќи дека тие би сакале „целосно да се искорени. “.
Кристофер Гиндлеспергер, портпарол на Здружението за кондиторска индустрија, рече: „Чоколадото и какаото се безбедни за јадење и луѓето можат мирно да уживаат во овие задоволства, како што правеле со векови“.