Орки потопија едрилица во Гибралтарскиот теснец

Орките, познати и како „китови убијци“, потопија едрилица којашто пловела меѓу Шпанија и Мароко, што е последен во серијата чести „напади“ на чамци од летото 2020 година и прв во кој пловилото заврши потонувајќи.

Едрилицата „Grazie Mamma II“ потонала во текот на спасувањето на екипажот во Гибралтарскиот теснец на 31. октомври, објави полската компанија „Morskie Mile“ на социјалните мрежи. Оваа компанија е специјализирана за туристички патувања го најави првото потонување на брод во овие води поради напад од орка.

„Едрилицата беше нападната од училиште на орки. Тие 45 минути удираа во јазилото на кормилото на бродот, предизвикувајќи сериозна штета и дупки на трупот“, соопштија од „Morskie Mile“.

Капетанот на едрилицата потоа ја повикал спасувачката служба.

„Капетанот, екипажот, спасувачката служба и членовите на мароканската морнарица се обидоа да ја влечат оштетената едрилица до пристаништето Тангер Мед, но таа потона на влезот во пристаништето“, додаваат од компанијата.

Екипажот на едрилицата неповреден и здрав се вратил во Шпанија.

Ваквото однесување на орките е засилено од летото 2020 година во водите на Шпанија и Португалија, а научниците се обидуваат да го објаснат овој феномен. Ева Кјара Карпинели, претседател на здружението Nereide, кое го следи движењето на орките и китовите при преминот од Средоземното Море во Атлантскиот Океан, вели дека орките не ги напаѓаат луѓето.

„Тоа се случува само кога луѓето сакаа да им ја одземат слободата, кога се обидуваат да ги фатат“, забележува Карпинели во шпанскиот крајбрежен град Тарифа, каде често пливаат орки.

Јата орки мигрираат минувајќи низ тамошните води, каде во последните години има зголемен број на бродски сообраќај.

„Бродовите кои поминуваат, не ја почитуваат оддалеченоста од орките и ги вознемируваат, претставуваат опасност за овие животни“, забележува Карпинели.

Во Шпанија неопходно е да се усогласат со законската регулатива за пристап. Здружението Nereide се грижи за заштита на животната средина, за зачувување на животинските и растителните видови таму и ги учи децата за тоа во училиштата.

„Најголемата опасност за орките, како и сите китови, е загадувањето на морето, климатските промени, поморскиот сообраќај и нивното заловување“, предупредува Карпинели.

Морскиот биолог Бруно Дијаз, директор на истражувачки центар во северниот град Понтеведра, вели дека орките понекогаш едноставно си играат.

„Тие се забавуваат на сметка на екипажот на едрилицата. Кормилото се придвижува, па затоа прилекува најмногу внимание под морето. Затоа е најинтересно и најдостапно за орките за време на нивната забава, која завршува со кршење на кормилото”, објаснува тој.

Едрилиците во многу случаи имале скршени кормила.

CIRCE, организација за проучување и информации за китовите, работи со шпанското Министерство за еколошка транзиција на орките. Оваа организација собира податоци за движењето на орките и објавува мапа секоја недела, која потоа се доставува до морнарите за да се намали ризикот од средба со нив.