Петочно мени во Нетпрес: Маринирана риба и калем конец колачиња

За денешното петочно мени во Нетпрес готвиме посно – маринирана риба, а за десерт ќе правиме калем конец колачиња.

Потребни состојки

4 филети бела риба (600 гр)
Маринада
2 лажици маслиново масло
50 мл вода

Подготовка

Филетите измијте ги , исуштете ги на хартија, прелијте ги со маринада и оставете ги во фрижидер 30 минути. Потоа филетите извадете ги од маринада и ставете ги во тава на добро загреано маслиново масло. Печете од двете страни додека не добијат убава боја.

Прелијте ги со остатокот на маринадата, со вода и варете 3 до четири минути на тивок оган. Тргнете ги од оган и веднаш послужете.

Може да ги послужите со варен зеленчук по желба.

570a70c4c0a4facdfe8197c236cb4df1_header

Калем конец колачиња

Состојки

450 гр брашно
250 гр маргарин
150 гр шеќер во прав
5 лажици мелено црно кафе
½ лажиче мелено мускатно оревче
1 лажица какао
Полнење

0,5 л соино млеко
100 гр пудинг од чоколадо
200 гр шеќер
2 јаболки
2 моркови
250 гр маргарин
100 гр чоколадо
100 гр мелени ореви
Декорација за краевите

100 гр чоколадо
30 гр маргарин
2 лажици шеќер
4 лажици вода
100 гр кокосово брашно

 

Декорација конец

80 гр шеќер во прав
Малку масло
Малку врела вода
½ лажици какао

 

Подготовка

Со мискер изматете го маргаринот со шеќер во прав и додајте мелено црно кафе, мелено мускатно оревче и какао, па додајте брашно. Замесете со рака меко тесто.

 

Направете тенка кора од тестото и сечете ленти, кои потоа ќе ги обвиткате околу модли до половина, крајот на колачето f9e7b8013160d0cb0084cac14574e1c9_view_lтреба да биде добро затворено за да не се отвори при печење.

fdb7f81ee063d05442b390bfe4a81d16_view_lТака направените колачи ставете ги во тава обложена со хартија за печење. Печете на 160 степени околу 10 минути, а кога малку ќе се изладата, со ракавица или крпа држете го слободниот крај од модлата, а со другата рака внимателно извадете ги печените колачи.

 

Од ½ литар млеко извадете 1,5 дл и во него разматете го пудингот. Остатокот од млекото и шеќер ставете го да проврие, потоа тргнете го настрана, додајте го пудингот и мешајте.

 

Вратете го садот на оган и варете додека не се згусне со постојано мешање. Кога ќе се згусне додајте искршена чоколада, мешајте додека чоколадата не се истопи и соедини, па оставете да се излади, повремено мешајте.

 

Во посебно тенџере ставете го маргаринот да се стопи, па додајте изрендан морковв, ставете капак и динстајте околу 6-7 минути со повремено мешање, додајте изрендани јаболка и се’ динстајте уште 6-7 минути.. Кога се’ ќе се издинста, додајте мелени ореви, измешајте и оставете да се излади.

 

Двете изладени смеси составете ги матејќи со миксер.

 

Секое колаче наполнете го со смесата. Потоа во еден сад ставете чоколадо, коцка маргарин, вода и шеќер и стопете за глазура. Наполнетите колачи натопете ги во глазурата од двете страни, а потоа извалкајте ги во кокос.

 

Ставете шеќер во прав во еден сад, ставете неколку капки масло и неколку лажички врела вода, мешајте за да се добие густа смеса. Смесата ставете ја во пластична ќеса со мало дупче, што ќе ви послужи како шприц, и во средината од колачите направете бели линии. Во другиот дел од смесата додајте какао или остатокот на чоколадната глазура, измешајте и направете темни линии.

 

Пријатен апетит!