Пропаѓа американскиот производител на садови за складирање храна

Тапервер, популарниот американски производител на садови за складирање храна, предупреди дека може да пропадне доколку брзо не собере нови средства. Акциите на компанијата, основана пред 77 години, денеска паднаа за речиси 50 отсто, откако соопштија дека постои „значителен сомнеж за нејзината способност да продолжи како тековна компанија“, јави Би-Би-Си.
Во текот на минатата година акциите на компанијата паднаа за 90 отсто.
Компанијата стана позната во 1950-тите и 1960-тите кога луѓето одржуваа „Тапервер забави“ во своите домови за да продаваат пластични садови за складирање храна. Неодамна почна да ги продава своите производи во американскиот трговски синџир „Таргет“ во обид да привлече помлади клиенти. Тие, исто така, го проширија опсегот за да вклучат производи за готвење, но ништо од тоа не помогна.
Во соопштението компанијата наведе дека „во моментов предвидува дека можеби нема соодветна ликвидност во блиска иднина“. Тие додадоа дека соработуваат со финансиски советници за да обезбедат повеќе пари и инвестиции.
„Денешниот ден означува критичен чекор во решавањето на финансиската стабилност и ликвидност. Компанијата прави се што е во нејзина моќ за да ги ублажи последиците од неодамнешните настани и преземаме итни активности за да најдеме дополнителни извори на финансирање“, рече извршниот директор Мигел Фернандез.