За да го подготвите овој вкусен колач ќе ви бидат потребни само јајца и чоколада.
Состојки:
- 4 јајца
- 240 грама чоколада
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 170 степени. Земете плех со пречник од 15 до 18 сантиметри и премачкајте го со масло.
- Јајцата треба да бидат на собна температура. Одделете ги жолчките од белките, а чоколадата ситно исечкајте ја.
- Стопете ја чоколадата на пареа.
- Белките изматете ги во цврст снег.
- Промешајте ја стопената чоколада со жолчките.
- На смесата со чоколада полека додадете половина снег и полека промешајте.
- Постепено додадете го и остатокот од снегот и сето заедно внимателно промешајте го за белките да не паднат.
- Смесата ставете ја во калап. Благо удрете со калапот на подлогата за да излезат меурчиња.
- Колачот се пече околу 30 – 40 минути. Проверете со чепкалка за заби дали колачот е испечен. Кога ќе се олади, извадете го од калапот. Немојте да се грижите ако испукал и ако го намалил волуменот.