Рецепт за тесто кој пекарите го кријат

Ова е рецептот кој секогаш успева.

Потребни состојки:

  • 1 кг брашно
  • 500 мл млако млеко
  • 200 мл јогурт
  • 2 јајца
  • 2 лажички сол
  • 1 лажичка шеќер
  • 1 коцка квасец

Во подлабок сад ставете килограм брашно и во средината направете вдлабнатина.

Во таа вдлабнатина ставете малку млако млеко и изронете го квасецот па наросете лажичка шеќер. Оставете квасецот да се активира и да надојде.

Замесете тесто а потоа покријте го со крпа и оставете да се дигне. Кога тестото ќе се удвои, од него можете да правите се’ што ќе посакате: кифлички, погачички…

Ако не го потрошите во истиот ден, сочувајте го тестото во фрижидер и употребете го следните денови.