Руте ги поддржа кандидатурите на Албанија и на Северна Македонија за ЕУ

Премиерот Марк Руте ги поддржа кандидатурите на овие две балкански земји, иако од 2018 година одбива да ги поддржи Албанија и Северна Македонија на нивниот европски пат. Кабинетот на Руте и коалициските партии се исто така за влез на двете балкански земји во ЕУ, а Албанија и Северна Македонија наскоро ќе започнат преговори за пристапување во блокот.

Северна Македонија доби статус на кандидат за влез во ЕУ во 2005 година, додека Албанија официјално го започна својот европски пат во 2014 година.

Во мај, Европскиот парламент го повика Европскиот совет да започне преговори со оглед на „геостратешкиот контекст на војната во Украина“.

Ова е остро отстапување од ставот на Руте од 2018 година, кога тој рече дека членството на двете земји во ЕУ „ќе ја ослабне целата ЕУ“.

Во тоа време, премиерот беше особено против корупцијата и слабата слобода на печатот во балканските земји. Една година подоцна Холандија им се придружи на Франција и Данска во блокирањето на преговорите со Албанија и Северна Македонија.

Овој пат, сепак, речиси сите земји од ЕУ се за, а Руте патува во Европа за да собере поддршка за почеток на пристапните преговори. Само Бугарија сè уште не се согласува, пренесуваат медиумите.